66

PLKK DIYAKINI MAMPU BANTU PESERTA UNTUK MENDAPAT PEKERJAAN

PULAU PINANG – Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah (KEDA) menerusi Program Latihan Kemahiran dan Kerjaya (PLKK) Skim Pembangunan Kesejahteraan Rakyat (SPKR) dilihat dapat membantu dalam mendapatkan pekerjaan.
Pengurus Besar KEDA, YBhg. Tuan Ismasuhaimi bin Shariff berkata, dengan kerjasama baik bersama pihak perunding latihan yang dilantik dan berpengalaman luas dalam bidang masing-masing, KEDA yakin mengenai kebolehpasaran peserta kursus ini.
“KEDA perlu memastikan peserta yang mengikuti program ini mendapat jaminan perkerjaan seperti yang ditetapkan oleh Kementerian di dalam garis panduan pelaksanaan PLKK.
“PLKK menyediakan bantuan kewangan dan pengurusan bagi membolehkan kumpulan sasar mengikuti kursus jangka pendek, sederhana dan panjang termasuk kemahiran asas Majlis Latihan Vokasional Kebangsaan (MLVK) Sijil Kemahiran Malaysia Tahap I, II dan III,”.
Beliau berkata demikian ketika Majlis Perasmian dan Penyerahan Sijil Serta Lawatan Industri Peserta Tajaan KEDA “Kursus Basic Hospitality Service dan Operation Training” Program Latihan Kemahiran dan Kerjaya (PLKK) Tahun 2023 di Hotel Lexis Suite Penang, hari ini.
Jelas beliau, Skim Pembangunan Kesejahteraan Rakyat (SPKR) merupakan satu program yang diwujudkan oleh KKDW untuk meningkatkan kemahiran kumpulan sasar supaya mereka mampu mendapat pekerjaan atau mengusahakan perniagaan yang boleh memberikan pendapatan yang lebih tinggi dan seterusnya mengeluarkan mereka serta keluarga dari belenggu kemiskinan.